Een gevaar op de weg (1)

We minderen vaart, slingeren van de ene weghelft naar de andere, maar we kunnen niet voorkomen dat we seriemoordenaar in actie zijn. De ene na de andere muisachtige kijkt blind in onze koplampen hun noodlot tegemoet. De auto achter ons is zich een ongeluk geschrokken van ons idiote rijgedrag en houdt inmiddels een veilige, afwachtende afstand. Het is pikkedonker, het sneeuwt en de weg slingert zich in stijgende en dalende lussen langs de bergwanden. Het zicht is rampzalig en het temperatuurmetertje van de auto geeft aan dat het -0,5 graden Celsius is. Gevaarlijk glad dus. Het natte wegdek weerspiegelt onze verlichting en de snoetjes van de, naar later bleek, lemmingen, die in grote aantallen op het wegdek zitten.

Onze kinderen zitten vastgeplakt aan het raam en gillen dat papa naar links, rechts en het midden moet. Ik gil dat M. normaal moet doen en gewoon de weg moet volgen. Dit is geen computerspelletje. Jammer en heel zielig voor die beestjes, maar ik wil graag de ochtend nog halen met z’n allen. Ijskoud en knalhard wik en weeg ik en vind het leven van tientallen dieren minder belangrijker dan dat van ons. Waar ik dacht dat ik zachter was dan M., blijkt dat ik makkelijker over grenzen stap, zoals gij zult niet onnodig onschuldige, hulpeloze zoogdiertjes tot moes verpletteren, dan hij. Kilometers en kilometers ongerepte natuur om ons heen, maar ze moeten uitgerekend hier op de weg gaan zitten. Wat bezielt die stomme beesten ook!

M. trekt met een ruk het stuur naar rechts, om een drietal lemmingen die met de ruggen tegen elkaar aan, allen half opgericht op hun achterste pootjes, midden op de rijstrook zitten, te ontwijken. De voorste heft nog een voorpootje op alsof hij, als een soort miniatuur Superman, de auto wil stoppen met één pootje. Verbijsterd kijk ik naar het stel vanuit mijn zijraam, wanneer wij, inmiddels op de linker weghelft, de bolletjes bont passeren. Ik zou zweren dat de voorste mij aankijkt en naar me salueert.

Dan voel ik de auto wegglijden…

**

Een gevaar op de weg (2)

Een gevaar op de weg (3)

Een gevaar op de weg (4)

Wil je als eerste weten hoe dit afloopt? Abonneer je dan op de Nieuwsbrief van Piekje of like Piekje op facebook.

Spread the love

Geef een antwoord

Specify Google Client ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Google Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.